Οι συμπεριφορικοί εθισμοί είναι ένα ζήτημα το οποίο επηρεάζει βαθιά πολλούς ανθρώπους, οικογένειες και κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο. Συχνά παρεξηγείται.
Οι συμπεριφορικοί εθισμοί σχετίζονται με τις ψυχολογικές εξαρτήσεις. Ακριβώς όπως ένα άτομο μπορεί να εξαρτηθεί σωματικά από ουσίες όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, μπορεί επίσης να αναπτύξει εθισμό σε ορισμένες συμπεριφορές, όπως ο τζόγος, τα ψώνια ή ακόμα Read more
Ευλογία ή κατάρα; Μπορεί το διαδίκτυο να αποτελεί ανεξάντλητη πηγή γνώσης και σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, ωστόσο χρειάζεται προσοχή, αφού η λανθασμένη ή υπερβολική χρήση του δεν αποκλείεται να επιφέρει εθιστικές συμπεριφορές και αρνητικές καταστάσεις, ειδικότερα για τα παιδιά και τους εφήβους.
Έρευνες έχουν δείξει πως άτομα ιδίως στην εφηβική ηλικία, παρουσιάζουν φαινόμενα εθισμού και εξάρτησης από το κινητό. Η αθρόα χρήση του κινητού και δη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από τους νέους επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα τους, ενώ παράλληλα προκαλεί και υποβόσκοντα προβλήματα στη ψυχική αλλά και σωματική τους υγείας.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη της στο philenews, η Μαρία Μπαχά Θεοφιλίδου, Εγγεγραμμένη Ειδική Κλινική Ψυχολόγος, τα παιδιά γίνονται εύκολοι στόχοι όταν είναι μακριά από τους γονείς τους, με την ακόλουθη αρνητική συνέπεια, να έχουμε παιδιά που αναζητούν αγάπη και προσοχή μέσα από εικονικές συνομιλίες.
Διαβάστε περισσότερα στον Φιλελέυθερο της 8ης Μαρτίου 2022 εδώ
Όσοι είναι γονείς γνωρίζουν, εκ πείρας, ότι οι ευθύνες, οι έγνοιες και οι ανησυχίες τους είναι πέρα από ότι είχαν ποτέ φανταστεί ότι θα ήταν. Σε αυτές τελευταία προστίθενται και νεοεμφανιζόμενες κοινωνικές πιέσεις. Αυτές, ως το άλλο άκρο της γονεϊκής αδιαφορίας, καταλογίζουν στους γονείς την κάθε λανθασμένη συμπεριφορά των παιδιών τους, τους φορτώνουν με ενοχές και ενισχύουν το γονεϊκό στρες.
Έτσι, παρόλο που ο κάθε γονιός αγαπά τα παιδιά του και δεν θα τα άλλαζε με τίποτα στον κόσμο, υπάρχουν στιγμές που νιώθει καταπλακωμένος/η από τις ευθύνες και τις έγνοιες, και αδύναμη/ος. Χάνει την αίσθηση του ελέγχου των παιδιών και της ισορροπίας στην ζωή του/της. Η γονεϊκότητα είναι η δυσκολότερη δουλειά στον κόσμο και αξίζει της καλύτερης δυνατής στήριξης. Ένας/μια ψυχολογικά και σωματικά εξουθενωμένος/η γονιός δεν μπορεί να είναι και η/ο καλύτερη/ος γονιός για τα παιδιά του.
Συνεπώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε γονιό να αναπτύσσεται ως άτομο ώστε να μπορεί αντιμετωπίζει το γονεϊκό στρες. Με τον τρόπο αυτό ανακτά τον έλεγχο και την ισορροπία στην ζωή του. Έτσι γίνεται καλύτερη/καλύτερη γονιός.
Ιδέες για αντιμετώπιση του γονεϊκού στρες και της εξουθένωσης
Οι ακόλουθες ιδέες ίσως να είναι χρήσιμες στην αντιμετώπιση του γονεϊκού στρες και της γονεϊκής εξουθένωσης:
Η επιρροή που έχουν τα μέλη μιας κοινότητας στη συμπεριφορά ενός άλλου μέλους είναι πολύ ισχυρή. Όταν η κοινότητα αυτή είναι μια ομάδα παιδιών ή εφήβων περίπου της ίδιας ηλικιακής ομάδας τότε η επιρροή που ασκείται ονομάζεται πίεση συνομηλίκων. Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να αποδοθούν αίτια σε αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών/εφήβων, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από απλή παρακοή μέχρι επικίνδυνες συμπεριφορές υψηλού ρίσκου. Οι συμπεριφορές αυτές μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε προστριβές μεταξύ γονέων-παιδιών. Ακόμη χειρότερα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και Read more
Κάποιοι/ές έφηβοι απευθύνονται για βοήθεια στο γραφείο μας γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα στις φιλίες και τις τους σχέσεις με τις/τους συνομήλικους τους. Για παράδειγμα, μια έφηβος νιώθει πληγωμένη και αποκλεισμένη από την παρέα των φίλων της γιατί οι φίλες της αποφάσισαν να πάνε σε μια καλοκαιρινή συναυλία χωρίς να την καλέσουν. Ένας άλλος νιώθει προδομένος καθώς η φίλη του κάνει παρέα με άτομα τα οποία ο ίδιος δεν συμπαθεί. Από την άλλη πλευρά η φίλη του νιώθει ότι προσπαθεί να την χειριστεί και να της επιβάλει με ποιες/ους θα κάνει παρέα. Σε μια άλλη κατάσταση, μια έφηβη είναι θυμωμένη με τους φίλους της Read more
Η ζωή είναι μια απέραντη αναπτυξιακή διαδρομή που είναι γεμάτη από αμέτρητες αρχές και τελειώματα καταστάσεων. Στην ζωή μας, όπως και στη φύση, οι αλλαγές συμβαίνουν άλλοτε αργά και ομαλά και άλλοτε απότομα. Οι μεταβάσεις στις ζωές των ανθρώπων είναι το ίδιο φυσιολογικές με τις μεταβάσεις για παράδειγμα, των εποχών. Η καιρική μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο είναι στην αρχή σταδιακή αλλά σε κάποια στιγμή, (ίσως με τις πρώτες βροχές) αντιλαμβανόμαστε ξαφνικά ότι τελείωσε το καλοκαίρι και ήρθε το φθινόπωρο.
Παρόλο το γεγονός ότι οι μεταβάσεις είναι φυσιολογικός κανόνας στην ζωή μας, εντούτοις δεν παύουν από το να προκαλούν συναισθήματα ανασφάλειας και ευπέθειας για το μέλλον Read more
Αρκετές φορές τα παιδιά αναζητούν την προσοχή των ενηλίκων και προσπαθούν με την συμπεριφορά τους να την κερδίσουν. Κάποιες από τις φορές αυτές η συμπεριφορά αυτή είναι θετική όπως το να επιτυγχάνουν βελτίωση στις σχολικές τους επιδόσεις ή το να προσφέρουν βοήθεια σε άλλους (π.χ. να βοηθήσουν ένα μικρότερο αδελφάκι με τα μαθήματά του, συμμαθητές τους με μια δυσκολία ή τους γονείς με την καθαριότητα του σπιτιού). Άλλες φορές πάλι, κάποια παιδιά, επειδή δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν συνηθίσει σε θετικούς τρόπους αναζήτησης προσοχής, καταφεύγουν σε αρνητικές συμπεριφορές όπως με το να μιλούν χωρίς άδεια στη διάρκεια του μαθήματος, να προσπαθούν να προκαλέσουν το γέλιο των άλλων σε ακατάλληλες στιγμές, ή/και με τσακωμούς, διαφωνίες και συγκρούσεις γενικότερα.
Τα παιδιά τα οποία επιδεικνύουν αρνητικές συμπεριφορές χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, βοήθεια και κάποιες παρεμβάσεις ώστε να μετατρέψουν τις αρνητικές συμπεριφορές αναζήτησης προσοχής σε θετικές. Read more
Το διαζύγιο προκαλεί μεγάλες αλλαγές και αναταραχή στην ζωή του κάθε μέλους της οικογένειας. Κάποια αναστάτωση είναι δικαιολογημένη, η καταστροφική αναταραχή όμως όχι.
Το διαζύγιο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά. Μια από τις πιο γνωστές έρευνες που έγιναν σχετικά με την επίδραση του διαζυγίου στα παιδιά έγινε από τις Ψυχολόγους Τζούντι Ουάλλερστειν και Κέλλυ Τζόαν. Οι Ουάλλερστειν και Τζόαν μελέτησαν 60 οικογένειες με παιδιά, των οποίων οι σύζυγοι χώρισαν. Η έρευνα ακολούθησε τα 131 παιδιά των οικογενειών αυτών σε βάθος 25 χρόνων, με συνεντεύξεις ανά πενταετία, στην πολιτεία Καλιφόρνια των Η.Π.Α. μεταξύ των χρόνων 1971 και 1996.
Όλα τα παιδιά, σε κάποια στιγμής της ζωής τους, μπορεί να παρουσιάσουν ανυπακοή σε οδηγίες των γονιών ή και των δασκάλων τους. Μερικές φορές μάλιστα, η άρνηση συνεργασίας, μπορεί να εκδηλωθεί με ιδιαίτερα εχθρικό ή επιθετικό τρόπο.
Μερικά παιδιά παρουσιάζουν τακτικά και συστηματικά μοτίβα ανυπακοής και εχθρότητας σε σημείο που η συμπεριφορά τους να επηρεάζει τις οικογενειακές Read more
Η επίδραση των γονιών στην σχολική επιτυχία των παιδιών
Η σχολική επιτυχία των παιδιών μας θεωρείται σημαντική από την πλειοψηφία των γονιών. Συχνά, η έγνοια μας είναι τόσο μεγάλη που φτάνει στα όρια του στρες και για μας τους ίδιους. Η επίδραση που μπορούν να έχουν οι γονείς στην σχολική επιτυχία των παιδιών τους είναι σημαντική, όμως για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να είναι έμμεση. Οι γονείς δεν συμμετέχουν στο μάθημα και δεν μπορούν Read more