ΑΡΘΡΑ

Ενημερωτικές/βοηθητικές πληροφορίες σχετικά με ζητήματα Ψυχολογίας/Ψυχοθεραπείας

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΟΙ ΕΘΙΣΜΟΙ

Εισαγωγή

Οι συμπεριφορικοί εθισμοί είναι ένα ζήτημα το οποίο επηρεάζει βαθιά πολλούς ανθρώπους, οικογένειες και κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο. Συχνά παρεξηγείται.

Οι συμπεριφορικοί εθισμοί σχετίζονται με τις ψυχολογικές εξαρτήσεις. Ακριβώς όπως ένα άτομο μπορεί να εξαρτηθεί σωματικά από ουσίες όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, μπορεί επίσης να αναπτύξει εθισμό σε ορισμένες συμπεριφορές, όπως ο τζόγος, τα ψώνια ή ακόμα Read more

Φοβίες, πανικός και αγοραφοβία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το στρες είναι μέρος της ζωής και κάθε άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται άγχος κατά καιρούς. Λίγο πολύ όλοι οι άνθρωποι συναντούν στη ζωή τους τα συμπτώματα της ανησυχίας, της νευρικότητας, του φόβου και του στρες.

Όμως, εκατομμύρια άνθρωποι (υπολογίζεται ότι το 15 τοις εκατό του πληθυσμού) υποφέρουν από καταστροφικό και συνεχές άγχος που επηρεάζει σοβαρά και μερικές φορές τους περιορίζει κατά πολύ την ποιότητα της ζωή τους. Βιώνουν κρίσεις πανικού, φοβίες, ακραία ντροπαλότητα, εμμονικές σκέψεις και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Το αίσθημα του άγχους μετατρέπεται για τους συνανθρώπους μας αυτούς σε μια συνεχή κυρίαρχη δύναμη που διαταράσσει τη ζωή τους.

Σε ακραίες περιπτώσεις οι άνθρωποι μετατρέπονται από το άγχος αυτό σε κρατούμενους στα σπίτια τους, δεν μπορούν να φύγουν για να δουλέψουν, να οδηγήσουν ή να επισκεφτούν το σούπερμαρκετ.

Για τα άτομα με κρίσεις πανικού, φοβίες και αγοροφοβία, το άγχος αυτό είναι κατά πολύ περισσότερο από ένα περιστασιακό κύμα ανησυχίας.

Read more

Μ.Θεοφιλίδου: Τα παιδιά είναι εύκολοι στόχοι των ΜΚΔ όταν είναι μακριά από τους γονείς

Ευλογία ή κατάρα; Μπορεί το διαδίκτυο να αποτελεί ανεξάντλητη πηγή γνώσης και σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, ωστόσο χρειάζεται προσοχή, αφού η λανθασμένη ή υπερβολική χρήση του δεν αποκλείεται να επιφέρει εθιστικές συμπεριφορές και αρνητικές καταστάσεις, ειδικότερα για τα παιδιά και τους εφήβους.

 

Έρευνες έχουν δείξει πως άτομα ιδίως στην εφηβική ηλικία, παρουσιάζουν φαινόμενα εθισμού και εξάρτησης από το κινητό. Η αθρόα χρήση του κινητού και δη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από τους νέους επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα τους, ενώ παράλληλα προκαλεί και υποβόσκοντα προβλήματα στη ψυχική αλλά και σωματική τους υγείας.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη της στο philenews, η Μαρία Μπαχά Θεοφιλίδου, Εγγεγραμμένη Ειδική Κλινική Ψυχολόγος, τα παιδιά γίνονται εύκολοι στόχοι όταν είναι μακριά από τους γονείς τους, με την ακόλουθη αρνητική συνέπεια, να έχουμε παιδιά που αναζητούν αγάπη και προσοχή μέσα από εικονικές συνομιλίες.

Διαβάστε περισσότερα στον Φιλελέυθερο της 8ης Μαρτίου 2022 εδώ

Φθορά και αναθέρμανση της σχέσης μέσα στην καθημερινότητα

Οι ενήλικες οι οποίοι είναι παντρεμένοι ή βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις διαισθάνονται μερικές φορές ότι η σχέση τους φθείρεται και γίνεται σταδιακά απώλεια της καθημερινότητας.

Η ικανότητα διαχείρισης της σχέσης μέσα στην καθημερινότητα και η ετοιμότητα αναγνώρισης και επιδιόρθωσης κρίσιμων συμπεριφορών καθορίζει πολλές φορές και το βαθμό στον οποίο επηρεάζεται η σχέση.

Read more

Γονεϊκό στρες και εξουθένωση

Εισαγωγή

Όσοι είναι γονείς γνωρίζουν, εκ πείρας, ότι οι ευθύνες, οι έγνοιες και οι ανησυχίες τους είναι πέρα από ότι είχαν ποτέ φανταστεί ότι θα ήταν. Σε αυτές τελευταία προστίθενται και νεοεμφανιζόμενες κοινωνικές πιέσεις. Αυτές, ως το άλλο άκρο της γονεϊκής αδιαφορίας, καταλογίζουν στους γονείς την κάθε λανθασμένη συμπεριφορά των παιδιών τους, τους φορτώνουν με ενοχές και ενισχύουν το γονεϊκό στρες.

Έτσι, παρόλο που ο κάθε γονιός αγαπά τα παιδιά του και δεν θα τα άλλαζε με τίποτα στον κόσμο, υπάρχουν στιγμές που νιώθει καταπλακωμένος/η από τις ευθύνες και τις έγνοιες, και αδύναμη/ος. Χάνει την αίσθηση του ελέγχου των παιδιών και της ισορροπίας στην ζωή του/της. Η γονεϊκότητα είναι η δυσκολότερη δουλειά στον κόσμο και αξίζει της καλύτερης δυνατής στήριξης. Ένας/μια ψυχολογικά και σωματικά εξουθενωμένος/η γονιός δεν μπορεί να είναι και η/ο καλύτερη/ος γονιός για τα παιδιά του.

Συνεπώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε γονιό να αναπτύσσεται ως άτομο ώστε να μπορεί αντιμετωπίζει το γονεϊκό στρες. Με τον τρόπο αυτό ανακτά τον έλεγχο και την ισορροπία στην ζωή του. Έτσι γίνεται καλύτερη/καλύτερη γονιός.

Ιδέες για αντιμετώπιση του γονεϊκού στρες και της εξουθένωσης

Οι ακόλουθες ιδέες ίσως να είναι χρήσιμες στην αντιμετώπιση του γονεϊκού στρες και της γονεϊκής εξουθένωσης:

Read more

Πίεση συνομηλίκων σε παιδιά/έφηβους: Αίτια, μορφές και τρόποι αντιμετώπισης

Πίεση συνομήλικων

πίεση συνομηλίκων

Η επιρροή που έχουν τα μέλη μιας κοινότητας στη συμπεριφορά ενός άλλου μέλους είναι πολύ ισχυρή. Όταν η κοινότητα αυτή είναι μια ομάδα παιδιών ή εφήβων περίπου της ίδιας ηλικιακής ομάδας τότε η επιρροή που ασκείται ονομάζεται πίεση συνομηλίκων. Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να αποδοθούν αίτια σε αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών/εφήβων, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από απλή παρακοή μέχρι επικίνδυνες συμπεριφορές υψηλού ρίσκου. Οι συμπεριφορές αυτές μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε προστριβές μεταξύ γονέων-παιδιών. Ακόμη χειρότερα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και Read more

Υγιείς φιλίες και σχέσεις μεταξύ εφήβων

φιλίεςΠροβλήματα στις φιλίες

Κάποιοι/ές έφηβοι απευθύνονται για βοήθεια στο γραφείο μας γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα στις φιλίες και τις τους σχέσεις με τις/τους συνομήλικους τους. Για παράδειγμα, μια έφηβος νιώθει πληγωμένη και αποκλεισμένη από την παρέα των φίλων της γιατί οι φίλες της αποφάσισαν να πάνε σε μια καλοκαιρινή συναυλία χωρίς να την καλέσουν. Ένας άλλος νιώθει προδομένος καθώς η φίλη του κάνει παρέα με άτομα τα οποία ο ίδιος δεν συμπαθεί. Από την άλλη πλευρά η φίλη του νιώθει ότι προσπαθεί να την χειριστεί και να της επιβάλει με ποιες/ους θα κάνει παρέα. Σε μια άλλη κατάσταση, μια έφηβη είναι θυμωμένη με τους φίλους της Read more

Κύκλοι ζωής και μεταβάσεις από έναν σε άλλον

Ολοκλήρωση κύκλου ζωής και μετάβαση σε έναν άλλο

αλλαγή κύκλου ζωής

Η ζωή είναι μια απέραντη αναπτυξιακή διαδρομή που είναι γεμάτη από αμέτρητες αρχές και τελειώματα καταστάσεων. Στην ζωή μας, όπως και στη φύση, οι αλλαγές συμβαίνουν άλλοτε αργά και ομαλά και άλλοτε απότομα. Οι μεταβάσεις στις ζωές των ανθρώπων είναι το ίδιο φυσιολογικές με τις μεταβάσεις για παράδειγμα, των εποχών. Η καιρική μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο είναι στην αρχή σταδιακή αλλά σε κάποια στιγμή, (ίσως με τις πρώτες βροχές) αντιλαμβανόμαστε ξαφνικά ότι τελείωσε το καλοκαίρι και ήρθε το φθινόπωρο.

Παρόλο το γεγονός ότι  οι μεταβάσεις είναι φυσιολογικός κανόνας στην ζωή μας, εντούτοις δεν παύουν από το να προκαλούν συναισθήματα ανασφάλειας και ευπέθειας για το μέλλον Read more

Διαζύγιο και συναισθηματικό φορτίο-Ιδέες για επιβίωση

Το συναισθηματικό φορτίο ενός διαζυγίου

Η συναισθηματική αναστάτωση στις ζωές των ατόμων μιας οικογένειας από το διαζύγιο  ή τη διάσταση μεταξύ των συζύγων είναι αναπόφευκτη. Η αναστάτωση ίσως να προκύπτει από δυσκολίες που εμφανίζονται σε διάφορους τομείς της ζωής. Έτσι, ίσως να είναι:

Read more

Παιδιά: Προβλήματα πειθαρχίας και διασπαστική συμπεριφορά

Αρκετές φορές τα παιδιά αναζητούν την προσοχή των ενηλίκων και προσπαθούν με την συμπεριφορά τους να την κερδίσουν. Κάποιες από τις φορές αυτές η συμπεριφορά αυτή είναι θετική όπως το να επιτυγχάνουν βελτίωση στις σχολικές τους επιδόσεις ή το να προσφέρουν βοήθεια σε άλλους (π.χ. να βοηθήσουν ένα μικρότερο αδελφάκι με τα μαθήματά του, συμμαθητές τους με μια δυσκολία ή τους γονείς με την καθαριότητα του σπιτιού). Άλλες φορές πάλι, κάποια παιδιά, επειδή δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν συνηθίσει σε θετικούς τρόπους αναζήτησης προσοχής, καταφεύγουν σε αρνητικές συμπεριφορές όπως με το να μιλούν χωρίς άδεια στη διάρκεια του μαθήματος, να προσπαθούν να προκαλέσουν το γέλιο των άλλων σε ακατάλληλες στιγμές, ή/και με τσακωμούς, διαφωνίες και συγκρούσεις γενικότερα.

Τα παιδιά τα οποία επιδεικνύουν αρνητικές συμπεριφορές χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, βοήθεια και κάποιες παρεμβάσεις ώστε να μετατρέψουν τις αρνητικές συμπεριφορές αναζήτησης προσοχής σε θετικές. Read more