Κατηγορία: Συναισθήματα

Κύκλοι ζωής και μεταβάσεις από έναν σε άλλον

Ολοκλήρωση κύκλου ζωής και μετάβαση σε έναν άλλο

αλλαγή κύκλου ζωής

Η ζωή είναι μια απέραντη αναπτυξιακή διαδρομή που είναι γεμάτη από αμέτρητες αρχές και τελειώματα καταστάσεων. Στην ζωή μας, όπως και στη φύση, οι αλλαγές συμβαίνουν άλλοτε αργά και ομαλά και άλλοτε απότομα. Οι μεταβάσεις στις ζωές των ανθρώπων είναι το ίδιο φυσιολογικές με τις μεταβάσεις για παράδειγμα, των εποχών. Η καιρική μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο είναι στην αρχή σταδιακή αλλά σε κάποια στιγμή, (ίσως με τις πρώτες βροχές) αντιλαμβανόμαστε ξαφνικά ότι τελείωσε το καλοκαίρι και ήρθε το φθινόπωρο.

Παρόλο το γεγονός ότι  οι μεταβάσεις είναι φυσιολογικός κανόνας στην ζωή μας, εντούτοις δεν παύουν από το να προκαλούν συναισθήματα ανασφάλειας και ευπέθειας για το μέλλον Read more

Διαζύγιο και συναισθηματικό φορτίο-Ιδέες για επιβίωση

Το συναισθηματικό φορτίο ενός διαζυγίου

Η συναισθηματική αναστάτωση στις ζωές των ατόμων μιας οικογένειας από το διαζύγιο  ή τη διάσταση μεταξύ των συζύγων είναι αναπόφευκτη. Η αναστάτωση ίσως να προκύπτει από δυσκολίες που εμφανίζονται σε διάφορους τομείς της ζωής. Έτσι, ίσως να είναι:

Read more

Γιορτινή μελαγχολία

μελαγχολία των γιορτών

Οι μέρες των γιορτών θεωρούνται ως μέρες χαράς και εορτασμών για τους περισσότερους ανθρώπους.

Για αρκετούς συνανθρώπους μας όμως, οι μέρες αυτές βιώνονται ως μέρες άγχους, μελαγχολίας ή/και  δυστυχίας.

Η πίεση για την αγορά δώρων, τα έξοδα, οι οικογενειακές συνάξεις, η εξυπηρέτηση φιλοξενουμένων μοιάζουν να είναι τεράστια.

Συχνά το στρες αυτό οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού, δυσκολίες στον ύπνο, θλίψη, καταστολή και σωματικά συμπτώματα.

Έτσι, οι γιορτινές μέρες αντί να είναι μέρες ηρεμίας, χαράς και ξεκούρασης γίνονται πηγή άγχους, θλίψης, έντασης και κούρασης.

Η ψυχοσωματική αυτή αντίδραση είναι γνωστή ως η μελαγχολία των γιορτών.

 

Πηγή φωτογραφίας: FreeImages.com/vla-29098

Read more

Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή σε παιδιά και έφηβους

Εισαγωγή

disobedience-1673196_640Όλα τα παιδιά, σε κάποια στιγμής  της ζωής τους, μπορεί να παρουσιάσουν ανυπακοή σε οδηγίες των γονιών ή και των δασκάλων τους. Μερικές φορές μάλιστα, η άρνηση συνεργασίας, μπορεί να εκδηλωθεί  με ιδιαίτερα εχθρικό ή επιθετικό τρόπο.

Μερικά παιδιά παρουσιάζουν τακτικά και συστηματικά μοτίβα ανυπακοής και εχθρότητας σε σημείο που η συμπεριφορά τους να επηρεάζει τις οικογενειακές Read more

Πένθος ανθρώπινης απώλειας και διαχείρισή του

Ανθρώπινη απώλεια και πένθος

hug-1315552_640Ο θάνατος ενός μέλους μιας οικογένειας είναι μια τραυματική εμπειρία και μια μεγάλη ανατροπή στις ζωές όσων ήταν κοντά στο άτομο. Η απώλεια έχει πολύπλοκες επιδράσεις σε διάφορους τομείς της ζωής των υπολοίπων μελών. Οι επιδράσεις δεν περιορίζονται στο αίσθημα της απουσίας από την καθημερινή ζωή. Επηρεάζουν κυρίως τον συναισθηματικό αλλά  επεκτείνονται σε τομείς πέραν αυτού. Η ανθρώπινη αντίδραση στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι το πένθος.

Read more

Θυμός, πρόληψη και διαχείρισή του σε παιδιά και εφήβους

Ο θυμός ως αντίδραση

Μαρία Θεοφιλίδου, θυμός παιδιά και έφηβοι
freeimages.com/jose luis navaro

Όπως όλοι οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά αισθάνονται θυμό  ανταποκρινόμενα  σε εξωτερικά η εσωτερικά ερεθίσματα. Για παράδειγμα,  το παιδί μας μπορεί να θυμώνει ως αντίδραση στη συμπεριφορά ενός άλλου παιδιού όπως για παράδειγμα   ο αδελφός η αδελφή του/της. Μπορεί επίσης να θυμώνει  ως αντίδραση  σε κάποιο γεγονός, για παράδειγμα, στο ότι  δεν του/της επιτρέπεται να παρακολουθήσει τηλεόραση,  να παίξει  με τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό της/του. Δηλαδή μπορεί απλά να θυμώνει γιατί Read more